| Duyuru |
| Dijital Görüntü işleme Programları Kaynak, haber, sorun ve çözümleri paylaşabileceğiz alan |

![]() |
| | LinkBack | Konu Seçenekleri | Modları Göster |
| | #1 (permalink) |
| PhotoshopUzmanı Kurucusu ![]() Üyelik Tarihi: Feb 2007 Bulunduğu Yer: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2 Yaş: 23 Mesajlar: 5.342
Teşekkür Et: 171
Thanked 2.118 Times in 934 Posts
Resimler: 38 Tecrübe Puanı: 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Rgb-Cmyk İLK ÖNCE RGB NİN ve CMYK NIN ARASINDAKİ FARKI GÖRELİM. RGB RGB renk modeli, İngilizcedeki 'Red' 'Green' 'Blue' (yani 'Kırmızı' 'Yeşil' 'Mavi') kelimelerinin baş harflerinden ismini alan bir renk sistemidir. En sık kullanılan renk modelidir. Işığı temel alarak, doğadaki tüm renklerin kodları bu üç temel renge referansla belirtilir. Her renk %100 oranında karıştırıldığında beyaz ve %0 oranında karıştırıldığındaysa siyah elde edilir. Bu modelde, ana renkler olan kırmızı, mavi ve yeşil belirtilmediği için, bu ana renklerin tanımı değiştikçe, tüm renkler değişir. İnternet'te kullanılan renk sistemi RGB renk sistemidir. Bunun sebebi, 1953'te ilk fotoğraf makinesi Polaroidde ve ondan sonra da televizyonlarda standart kabul edilmiş olmasıdır. Günümüzde de tüplü ekranlarda, tarayıcılarda, televizyon ve manuel fotoğraf makinelerinde standart olarak kullanılır. ![]() ![]() CMYK Baskıda dört temel işlem (Proses) rengi (Cyan, magenta, yellow, black) Bu renkler tramlama yöntemi ile baskıda bütün renkleri oluştururlar. Aslında temel renk sayısı üçtür. Siyah bu renklere zorunlu olarak ilave edilmiştir. Teoride üç rengin karışımının siyahı oluşturması gerekirken, pratikte bu durum böyle değildir. Hem üç rengin mürekkepleri yeterli renk şiddetini sağlamadıklarından hem de üç renkli mürekkebin karışımı yerine siyah mürekkep kullanmanın maliyetinin daha düşük olması nedeniyle siyah renk sisteme ilave edilmiştir. ![]() Kaynak : wikipedia RGB nın genelde kullanıldığı camia fotoğrafçılıktır. Digital fotoğraf stüdyolarında CMYK nın ne olduğunu merak etmezseniz bilemezsiniz. Baskı makineleri RGB olur. CMYK ise Mattbaa larda kullanılır. RGB ve CMYK yı nın beraber kullanıldığı yerler isede Reklam ajansları veya Web tasarım şirketleridir. Gelelim senin soruna . 1) Renk Paletlerinin Renk Kodları önemli değil benim belirli bir renk kodum yok diyorsan gözüme göre seçerim ve baskıya göndericeğim matbaa daki baskı makinesinin sonuçlarını daha önce aldığım baskılardan son renk in nasıl olduğunu görebiliyorum diyor isen ( bu uzun zaman iisteyecek bir unsurdur ) . Çalışmanı RGB çalış bütün istediğini yap en sonunda CMYK yap resimdeki renk değişimini görüceksin Contrast ayarlarına gir ve biraz Contrast ver düzelmeyi gözünle görüceksindir.2) Yok benim Renk kodlarım var ben bunlara göre çalışma yapıcam diyor isen RGB deki renk leri CMYK da bulman imkansız. Yukardaki açıklamayı yaptım bir okur isen neden imkansız olduğunu anlıyacaksındır. Yani RGB deki kırmızı ile CMYK daki kırmızının arasında fark vardır. Nedeni ise CMYK da fosforlu renk ler yoktur. Bu söylediğim Photoshop için geçerlidir. 3) 2 nci unsur da belirttiğim Photoshop a mahsus bir özelliktir. Neden bunu bu şekilde yapıyorlar bilemiyorum ancak Paint Shop Pro da baktığımızda 2 nci unsur direk yok oluyor.
__________________ ![]() ARAMASIN GÖZLER O ŞİMDİ ASKER!.. |
| | |
| Sponsored Links |
| |
![]() |
| Konu Seçenekleri | |
| Modları Göster | |
| |